Portu.cz recenze a zkušenosti – Moderní způsob investování v roce 2022

Portu.cz recenze a zkušenosti - moderní způsob investování do ETF
9.5
Portu.cz recenze a zkušenosti – Moderní způsob investování v roce 2022
Portu.cz recenze a zkušenosti – Moderní způsob investování v roce 2022
Nízký poplatek (1 %)
Slevový program (sleva až 40 % na poplatku)
Investiční platforma pro začátečníky i pokročilé
Přehledné rozhraní webové aplikace
Dětský účet
Portu Gallery

Portu je česká on-line investiční platforma, která nabízí moderní a efektivní způsob investování pro každého. Přesně sestaví portfolio na míru a vy se už nemusíte o nic dále starat. Všechny tyto služby nabízí za jeden nízký poplatek, který je 1 % ročně z hodnoty portfolia.

Rádi byste se dozvěděli jak vypadá reálné investování na investiční platformě Portu? Jak Portu funguje? Jaké výnosy můžete u Portu očekávat? Jaké má Portu poplatky? Jaká jsou rizika investování na Portu? Jaké má Portu výhody a nevýhody? V naši Portu recenzi se vše dozvíte.

Portu.cz recenze – celkové hodnocení investiční platformy

9.5Hodnocení
Recenze Portu.cz

Investiční platforma Portu je dobrou volbou pro začátečníky i pokročilé investory. Platforma je vhodná pro pravidelné a dlouhodobé investování (10 a více let). Důležité je ale znát rizika spojená s investováním na kapitálových trzích.

Celkové hodnocení
9.5
VÝHODY
  • Nízký poplatek (1 %)
  • Slevový program (sleva až 40 % na poplatku)
  • Investiční platforma pro začátečníky i pokročilé
  • Přehledné rozhraní webové aplikace
  • Dětský účet
  • Portu Gallery
NEVÝHODY
  • Bez výrazných nedostatků

Naše zkušenost s českou investiční platformou Portu je velmi dobrá. Na platformě investujeme již od roku 2019. Líbí se nám bohatá nabídka ETF, nízký poplatek, slevový program a jednoduchá obsluha přehledné webové a mobilní aplikace.

Recenze Portu od klientů jsou velmi pozitivní. Klientům se líbí nízký poplatek (1 %) a možnost jeho snížení pomocí slevového programu až o 40 %. Populární je též možnost založení dětského účtu na Portu.

Investiční platforma Portu je dobrou volbou pro začátečníky i pokročilé investory. Platforma je vhodná pro pravidelné a dlouhodobé investování (10 a více let). Důležité je ale rozumět rizikům investování na kapitálových trzích. Nejvhodnější je investovat tolik peněz o kolik můžete přijít, aniž by to ovlivnilo vaši životní úroveň. Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích.

Portu referenční kód

Pokud se rozhodnete začít investovat na české on-line investiční platformě Portu.cz tak se Vám bude hodit níže uvedený odkaz (Portu referenční kód). Po zadání referenčního kódu při založení účtu obdržíte 90 dnů investování zdarma. Po tuto dobu Vám nebudou účtovány správcovské poplatky a budete mít tzv. bezplatné období, které začíná dnem zainvestování prvního vkladu.

Investování na portu můžete darovat také pomocí dárkových poukazů. Portu dárkový poukaz je skvělý dárek, který se hodí k Vánocům, narozeninám a k jiným příležitostem. Jde o výbornou alternativu darování peněz v obálce.

Plánujete začít investovat? Přečtěte si náš výběr nejlepších knih o investování: 5 nejlepších knih o investování (2022).

Další doporučené platformy pro investování

Kromě Portu doporučujeme také následující investiční platformy:

FONDEE Investování do akcií a ETF

Skvělá česká investiční platforma.

UPVEST Investování do nemovitostí

Dobrá česká investiční platforma, na které lze investovat do nemovitostí.

Doporučené knihy o investování

Pokud plánujete začít investovat tak se Vám bude hodit náš výběr nejlepších knih o investování. Ať už jste amatérský investor nebo finanční profesionál, který se snaží vylepšit své investiční portfolio, dobrá kniha o investování vám pomůže dělat správná investiční rozhodnutí. Na našem seznamu nejlepších knih o investování naleznete celosvětové bestsellery ze světa investic.

5 nejlepších knih o investování (2022) – Jak začít investovat?

Naše reálné zkušenosti s investováním na Portu.cz

V této Portu recenzi vám ukážeme reálné příklady investic na investiční platformě Portu.cz. Na Portu máme momentálně Portu portfolio (rizikový profil 10) a ručně založenou Portu strategii.

Zkušenost s Portu portfoliem (rizikový profil 10)

Na Portu investujeme od července 2019. Po vyplnění investičního dotazníku nám bylo umožněno založení nejrizikovějšího Portu portfolia s rizikovým profilem 10. V současné době máme v tomto portfoliu přes 39 000 Kč. Naše pravidelná investice je 2 000 Kč (měsíc), občas pošleme i větší částku.

Přehled Portu portfolia (rizikový profil 10) vypadá k 24.4.2021 následovně:

Portu přehled portfolia s rizikovým profilem 10 recenze a zkušenosti
Přehled našeho portfolia (rizikový profil 10)

Složení Portu portfolia (rizikový profil 10) vypadá následovně.

Portu složení portfolia recenze a zkušenosti
Složení našeho portfolia (rizikový profil 10)

Vývoj Portu portfolia (rizikový profil 10) od července 2019 do dubna 2021

Na Portu investujeme od července 2019, jak můžete vidět na níže uvedeném obrázku.

Portu portfolio graf recenze a zkušenosti začátek investování

Na následujícím obrázku můžete vidět den (23.3.2020), kdy na tom bylo portfolio nejhůře (-26,32 %). K velkému propadu došlo na začátku pandemie onemocnění covid-19. Názorně tedy vidíte jak mohou investice (akcie, ETF atd.) reagovat na neočekávané události jako je pandemie. Během této doby jsme pokračovali v pravidelném investování. Několikrát jsme dokonce navýšili investovanou částku.

Portu portfolio graf recenze a zkušenosti největší propad

Na dalším obrázku je uveden den (15.4.2021), kdy na tom bylo portfolio nejlépe (+26,99 %). Z uvedených grafů názorně vidíte k jakým výkyvům může dojít na trhu.

Portu portfolio graf recenze a zkušenosti nejvyšší výnos

Nejlepší strategií je tedy investovat dlouhodobě a držet investice i přes velké výkyvy na trhu (jak směrem nahoru, tak i dolů).

Zkušenost s Portu strategií

V roce 2020 jsme si zkusili vytvořit vlastní Portu strategii. Do naší strategie jsme vybrali atraktivní sektory, které se nám líbí (IT sektor USA, Biotechnologie a farmacie USA, Čistá energie, Globální akcie malých společností, Americké akcie – nefinanční top 100). Každý sektor je zastoupen váhou 19 až 20 %. U strategie jsme také aktivovali automatickou rebalanci a zajištění měnového rizika.

Portu složení vlastní strategie
Složení naši strategie

Vývoj naší Portu strategie od srpna 2020 do dubna 2021

V této strategii investujeme od srpna 2020 jak můžete vidět na níže uvedeném obrázku. Na grafu můžete vidět jak se chovala naše strategie a jak kolísal výnos do dubna 2021.

Portu graf vývoje vlastní strategie
Graf vývoje naši strategie

Výhody a nevýhody investiční platformy Portu

On-line investiční platforma Portu nabízí tyto výhody:

  • Hybridní robo-advisory systém
    • Portu používá unikátní hybridní robo-advisory systém, který je momentálně v ČR bez konkurence. Nad tímto systémem investování dohlíží portfolio manažeři, kteří mají více než 25 let zkušeností. Jde tedy o kombinaci moderních technologií (pokročilé automatizace) a osobního lidského přístupu.
  • Nízký poplatek (vyšší výnos)
    • Portu si účtuje jeden nízký poplatek ve výši 1 % ročně z peněz pod správou. Tento poplatek lze ještě snížit využitím Slevového programu. U každého Portu portfolia nebo vlastní strategie je možnost nastavit tzv. fixované období, se kterým je spojena sleva na poplatku (sleva 20 % až 40 %).
  • Vysoká flexibilita
    • Portu portfolio lze kdykoliv doplnit či vybrat. Minimální výše investice činí 1 000 Kč a k nákupu/odprodání instrumentů dochází většinou 1x týdně (středa). Ovládání Portu je velmi jednoduché, svůj účet máte neustále pod kontrolou (online přístup).
  • Přehledná mobilní aplikace

Mezi nevýhody investování na Portu patří:

  • Obchodní den pouze jeden den v týdnu (nákup a prodej instrumentů) – změněno v roce 2022
    • Po zaslání finančních prostředků do portfolia (nebo strategie) se peníze zainvestují během nejbližšího obchodního dne (aktuálně většinou ve středu).

Nové obchodní dny (novinka 2022)

Od 5. dubna 2022 lze na Portu obchodovat dvakrát týdně, zpravidla v úterý a ve čtvrtek. Ve vašem Portu účtu nově najdete kalendář Obchodních dní, nejbližší Obchodní den je pak zobrazen na stránce Souhrn nad grafem vývoje celkové hodnoty vašich investic.

Více Obchodních dní přináší několik výhod, mezi nimi například rychlejší zainvestování vkladů a zpracování výběrů. Stejně jako nyní budou zainvestovány všechny vklady, které jsou na Portu připsány nejpozději do 8:00 daného Obchodního dne.

Představení Portu.cz

Co je Portu?

Portu (Portu.cz) je česká on-line investiční platforma, která investuje do portfolií pasivně řízených burzovně obchodovaných cenných papírů ETF. ETF je fond, který vydal své akcie se kterými se běžně obchoduje na burzách. 

Platforma Portu funguje jako tzv. robo advisor (automatizovaný poskytovatel robotické správy financí). Jde o kombinaci algoritmické správy financí s tradiční formou osobního investičního poradenství zahrnující přítomnost lidských portfolio manažerů.

Poté co klient vyplní investiční dotazník tak je mu nabídnut odpovídající rizikový profil, který odpovídá jeho znalostem a finančním cílům. Minimální výše investice činí 1 000 Kč a poplatek za službu je ve výši 1 % ročně z peněz pod správou.

Oficiální představení investiční platformy Portu

Kdo stojí za Portu.cz?

Portu vzniklo ve středoevropské investiční skupině WOOD & Company a podléhá dohledu České národní banky. Tato skupina je největším obchodníkem na pražské burze, má 25 let zkušeností a drží široké licence k poskytování investičních a dalších finančních služeb.

Sídlo firmy WOOD & Company Financial Services, a.s.
náměstí Republiky 1079/1A
110 00 Praha 1
Česká republika

Kontakt

Portu lze kontaktovat těmito způsoby:

  • Telefonní linka: (+420) 222 096 666 (Po-Pá 8-18h)
  • E-mail: info@portu.cz
  • Online chat na Portu.cz

Portu lze nalézt i na sociálních sítích:

Jak funguje investování na Portu?

Při založení účtu na Portu vyplníte Investiční dotazník, který zjistí jaké máte dosavadní zkušenosti s investováním. Dotazník se ptá na vaši toleranci k riziku.

Portu portfolio

Na základě Investičního dotazníku vám bude nabídnut rizikový profil Portu portfolia, který nejlépe odpovídá vašim zkušenostem a cílům. Rizikový profil portfolia se pohybuje na škále 1 až 10.

Na níže uvedeném grafu můžete vidět model budoucího vývoje vzorového portfolia s rizikovým profilem 10 (délka investování 30 let, jednorázový vklad 10 000 Kč a měsíční vklad 2 000 Kč). Na modelu vidíte jakých částek je možné dosáhnout v různých scénářích (optimistický, neutrální a pesimistický).

Portu model budoucího vývoje portfolia s rizikovým profilem 10
Model budoucího vývoje portfolia Portu

Po zaslání finančních prostředků do vašeho portfolia (nebo strategie) se peníze během nejbližšího obchodního dne zainvestují. Od 5. dubna 2022 lze na Portu obchodovat dvakrát týdně, zpravidla v úterý a ve čtvrtek. Nákup investičních instrumentů probíhá dopoledne a odpoledne během obchodního dne. Večer lze vidět všechny nakoupené instrumenty v detailu portfolia (strategie).

Jednotlivé nákupy (prodeje) instrumentů lze vidět v záložce Aktivita (viz obr. níže).

Portu záložka Aktivita nákup instrumentů
Záložka Aktivita

Portu strategie

Pokud máte dostatečné znalosti a zkušenosti s investováním, tak se vám zpřístupní vlastní Portu strategie. Strategie si můžete sami vytvářet a nastavovat. Vybrat si může také z předpřipravených tematických strategií.

Na výběr jsou tematické strategie, které sledují atraktivní sektory (IT, biotechnologie, zdravotnictví, kybernetická bezpečnost) nebo horké trendy (čistá energie, robotika, elektromobilita, 3D tisk, eSports a gaming).

Portu ukázka tematického investování (strategie)
Tematické investování Portu

Najednou je možné mít jak nabídnuté portfolio tak i vlastní strategii. Hodnota investice se denně aktualizuje dle posledně známých závěrečných cen jednotlivých cenných papírů.

Jak funguje investování na investiční platformě Portu můžete vidět na oficiálním videu níže.

Oficiální video jak funguje investování na investiční platformě Portu

Poplatky na Portu

Každá služba od Portu (Portfolio nebo Strategie) má svůj vlastní poplatek. Dohromady se poplatky nesčítají. U každého Portu portfolia nebo vlastní strategie je možnost nastavit tzv. fixované období, se kterým je spojena sleva na poplatku (sleva 20 % až 40 %).

V rámci Portu portfolií si Portu účtuje jeden nízký poplatek ve výši 1 % ročně z peněz pod správou. Není účtován žádný vstupní nebo výstupní poplatek, žádný poplatek za nákup (prodej) cenných papírů ani žádné poplatky za rebalanci portfolia. Tento poplatek lze ještě snížit využitím Slevového programu.

Portu poplatky
Poplatky na Portu

U vlastních Portu strategiích existují tři různé cenový plány, které závisí na zvoleném složení strategie a aktivovaných funkcích (Volitelná automatická rebalance, Volitelné měnové zajištění do CZK).

Na obrázku níže můžete vidět srovnání jednotlivých cenových plánů. My v současné době používáme cenový plán Plus, abychom mohli mít vice vlastních strategií.

Portu poplatky cenový plán vlastní strategie
Cenové plány Portu

Výpočet poplatku

Poplatek se počítá zvlášť pro portfolia a zvlášť pro strategie, vždy ale na stejném principu. Poplatek je stanoven na základě průměrných denních stavů portfolia (nebo strategie), neboli z celkového objemu investic za poslední měsíc. Poplatek je účtován každý měsíc a je stržen automaticky z hotovostí složky portfolia (strategie).

Slevový program Portu

V rámci slevového programu nabízí Portu slevu až 40 % na poplatku za správu svých dlouhodobých investic. U každého Portu portfolia nebo vlastní strategie je možnost nastavit tzv. fixované období, se kterým je spojena sleva na poplatku.

Fixované období je časový horizont, po který plánujete nechat své peníze pracovat a nevybírat je. Své portfolio nebo strategii si můžete zafixovat na jedno z následujících období a čerpat tak odpovídající slevu na poplatku. Více informací o slevovém programu naleznete zde na stránkách Portu.

Délka fixovaného obdobíSleva na poplatku
5 let20 %
7 let25 %
10 let30 %
15 let40 %
Zdroj: Portu.cz

Portu pojištění vkladů a správa majetku

Portu pojištění vkladů: hotovostní zůstatky jsou vedeny na sběrných zákaznických účtech velkých bank a jsou pojištěné podle zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, do výše 100 tis. eur. Peněžní prostředky nejsou předmětem konkurzní podstaty v případě insolvence společnosti. Majetek klienta je veden odděleně od ostatních zákazníků i majetku společnosti.

Banka BNP Paribas eviduje a spravuje zahraniční cenné papíry. Společnost WOOD & Company obchoduje s cennými papíry přímo nebo prostřednictvím ostatních obchodních partnerů (UBS, RBC nebo Barclays).

Společnost WOOD & Company podléhá dohledu České národní banky a drží široké licence k poskytování investičních a dalších finančních služeb. Společnost WOOD & Company Financial services je auditovaná společností EY.

Mobilní aplikace Portu

Od října 2021 je možné stáhnout dlouho očekávanou mobilní aplikaci Portu. Aplikaci Portu je možné stáhnout na Google Play nebo App Store.

Aplikace Portu nabízí tyto funkce:

  • Souhrn investic
  • Přehled investic (portfolia, strategie)
  • Možnost vkladu peněz
  • Aktuální stav peněženky
  • Aktuální zprávy (obchody, vklady, dividendy, výběry, výpisy, potvrzení a ostatní)
Portu mobilní aplikace - Google Play a App Store
Mobilní aplikace Portu

Další produkty Portu

Portu nabízí širokou nabídku služeb (investiční rezervu, tematické investování, dětský účet, Portu Gallery, opPORTUnity). Bližší informace o jednotlivých službách se dozvíte v následujících kapitolách.

Portu investiční rezerva Recenze

Portu investiční rezerva je nový konzervativní investiční produkt od společnosti WOOD & Company Financial Services, a.s.. Investiční rezerva je dobrým způsobem, jak konzervativně investovat. Ať už chcete budovat finanční rezervu, nebo mít peníze brzy po ruce, nemusíte je nechat ležet na svém bankovním účtu napospas inflaci.

Portu investiční rezerva využívá úročenou hotovost spolu s investičními nástroji tak, aby chránila vaše úspory při co nejmenší rizikovosti. V této recenzi Portu investiční rezervy naleznete naše zkušenosti s tímto novým konzervativním investičním produktem.

Složení Investiční rezervy se snaží chránit peníze před znehodnocením a současně minimalizuje riziko kolísání hodnoty. Hlavní složkou Portu investiční rezervy je hotovost úročená za tu nejlepší sazbu, kterou se Portu podaří na trhu vyjednat. Výše úroku se vždy odvíjí od hlavní úrokové sazby ČNB (tzv. dvoutýdenní repo sazba) a průběžně se může měnit. Vyšší diverzifikaci zajišťují dluhopisy, akcie a zlato.

Portu investiční rezerva recenze a zkušenosti

Dětský účet Portu Recenze

Dětský účet Portu funguje na podobném principu jako standardní účet. Hlavní výhodou tohoto účtu je ale snížený poplatek za správu, který je pouze 0,25 % ročně z hodnoty investice.

Na obrázku níže můžete vidět ukázku investování na dětském účtu v horizontu 5, 10 a 18 let (při pravidelném vkladu 1 000 Kč, 3 000 Kč nebo 5000 Kč měsíčně).

Portu dětský účet příklad investování
Investování na dětském účtu Portu

Po dosažení plnoletosti dítěte účet přechází automaticky na standardní účet (s poplatkem 1 % ročně). V případě, že budete chtít vybrat prostředky z dětského účtu dříve než bude dítě plnoleté, bude účtován na vybrané peníze standardní poplatek (1 %).

Účet může založit zákonný zástupce dítěte a vložené peníze se stávají majetkem dítěte. V případě potřeby může mít zákonný zástupce přístup k penězům. Více informací o dětském účtu se dozvíte zde.

Dětský účet Portu je dobrý způsob jak dětem střádat peníze a ulehčit jim tak vstup do dospělosti (např. náklady na vzdělání nebo na pořízení vlastního bydlení).

Jak začít investovat dětem? Nejlepší investice pro děti (2022)

Portu dětský účet
Portu dětský účet

Portu Gallery je unikátní služba, která nabízí možnost investovat do sběratelských předmětů (např. historická auta, hudební nástroje, poštovní známky, sudy s rumem atd.) To zda tato investiční příležitost odpovídá vašemu investičnímu profilu, zjistíte po vyplnění investičního dotazníku, který vyplníte při registraci.

Po založení a nabití vašeho účtu můžete začít investovat do sběratelských předmětů. Investovat do sběratelských předmětů lze již od 1 Kč. Zadáním závazného pokynu k úpisu můžete investovat do některého z předmětu, který je aktuálně v nabídce.

Po zainvestování se stáváte spoluvlastníkem sběratelského předmětu a v budoucnu můžete rozhodovat o jeho případném prodeji. Celý proces můžete sledovat v přehledně webové aplikaci.

Pokud právě probíhá úpis některého z předmětů, můžete zadat závazný pokyn k jeho úpisu. Aktuální nabídku nabízených předmětů naleznete zde. Příklad sběratelského předmětu (BMW M3 E30) na Portu Gallery můžete vidět na obrázku níže.

Portu Gallery recenze příklad investice
Portu Gallery příklad investice

U každé nabídky na Portu Gallery naleznete podrobné podklady pro rozhodnutí o investování:

  • Leták – obsahuje detaily investiční příležitosti (jednotková cena, odměna manažera, velikost emise, začátek a konec úpisu, minimální investice a další informace)
  • Emisní podmínky – obsahují podrobné informace o certifikátu (základní parametry, upisování certifikátu, prodej podkladového aktiva, výplata plnění a zánik certifikátu, rizikové faktory a další informace)
  • Znalecký posudek – podrobné informace o nabízeném předmětu (stanovení obvyklé ceny resp. tržní hodnoty a další informace)
  • KID – sdělení klíčových informací podle nařízení PRIIPs. Jde o informační dokument, na základě kterého činí investor kvalifikované investiční rozhodnutí. Zákon vyžaduje poskytnutí těchto informací (rizika, náklady, výnosy atd.).

Po úspěšném úpisu investičního instrumentu se stáváte de facto spoluvlastníkem sběratelského předmětu a budete moci rozhodovat o jeho dalším osudu (resp. o jeho prodeji) hlasováním. Celý proces můžete sledovat přímo v aplikaci.

Portu Gallery je dobrý způsob jak investovat do zajímavých a unikátních sběratelských předmětů.

Jak investovat do sběratelských předmětů?

Portu Gallery
Portu Gallery

opPORTUnity Recenze

Portu nabízí v rámci OpPORTUnity specifické a zajímavé projekty k investování. V roce 2020 šlo například o IPO (vstup na trh Start pražské burzy) české společnosti Pilulka. V rámci této příležitosti bylo možné koupit akcie této společnosti.

Na obrázku níže můžete vidět jak vypadá nabídka na Portu OpPORTUnity.

Portu Opportunity recenze zkušenosti Pilulka
Portu OpPORTUnity – příklad investice (Pilulka)

U každé nabídky na OpPORTUnity naleznete podrobné podklady pro rozhodnutí o investování. Nabídka akcií Pilulka měla například uvedeny tyto podklady:

  • Prospekt Akcií + Dodatek
  • Finanční analýzu
  • Manažerskou prezentaci
  • Burzovní pravidla pro trh Start
  • Sazebník opPORTUnity + sazebník Pilulka
  • Rozhodnutí ČNB
  • Due diligence

Investice na opPORTUnity jsou vhodné pro zkušenější investory, kterým se líbí představený projekt a chtějí do něj investovat na delší dobu. Minimální investice do těchto projektů může začínat již od deseti tisíc Kč.

Na co si dát pozor při investování (rizika a daňové přiznání)

Rizika investování na kapitálových trzích

Investování na kapitálových trzích není bez rizika. Existuje určité riziko, že ztratíte část své investice. Nejvhodnější je investovat tolik peněz o kolik můžete přijít, aniž by to ovlivnilo vaši životní úroveň. Nejlépe je investovat pravidelně (např. každý měsíc) a dlouhodobě (10 a více let).

Pravidelným investováním stejné částky dochází k průměrování nákupních cen – tzv. Dollar-Cost Averaging (DCA). Při poklesu cen se nakoupí více cenných papírů a při růstu cen se nakoupí méně cenných papírů.

Krátkodobé propady cen aktiv na kapitálových trzích jsou normální, jak se stalo například v roce 2020. Během propadů na trzích se často doporučuje peníze nevybírat a čekat až hodnota znovu poroste. Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích.

Podání daňového přiznáni

Výnosy z Portu se musí danit podle českého práva jako ostatní příjmy z investování (15 %). Dividendy a jiné příjmy plynoucí z držby cenných papírů jsou již zdaněny u zdroje. Podklady pro roční daňové přiznání posílá Portu na začátku kalendářního roku (podklady lze nalézt v sekci Výpisy a potvrzení).

Problematika daní a daňového přiznání je podrobně popsána v tomto článku. Níže můžete vidět zjednodušenou infografiku od Portu, která posuzuje povinnost podávat daňové přiznání. V případě, že máte nějaké nejasnosti, tak je dobré se obrátit na svého daňového poradce.

Portu daňové přiznání
Portu – infografika posouzení povinnosti podávat daňové přiznání

Nejčastější otázky a odpovědi

Co je Portu?

Portu (Portu.cz) je česká on-line investiční platforma, která investuje do portfolií pasivně řízených burzovně obchodovaných cenných papírů ETF.

Kdo stojí za Portu?

Portu vzniklo ve středoevropské investiční skupině WOOD & Company a podléhá dohledu České národní banky.

Co je Robo-Advisory?

Jde o kombinaci algoritmické správy financí s tradiční formou osobního investičního poradenství zahrnující přítomnost lidských portfolio manažerů.

Do čeho Portu investuje?

Portu investuje do ETF (burzovně obchodovatelné fondy). ETF je fond, který vydal své akcie se kterými se běžně obchoduje na burzách. 

Jaké jsou výhody Portu?

Mezi výhody patří hybridní robo-advisory systém, nízký poplatek (vyšší výnos) a vysoká flexibilita.

Jaké jsou nevýhody Portu?

Mez nevýhody patří omezené obchodování – obchodní den pouze jeden den v týdnu. Od 5. dubna 2022 lze na Portu obchodovat dvakrát týdně, zpravidla v úterý a ve čtvrtek.

Jak probíhá investování na Portu?

Při založení účtu na Portu vyplníte Investiční dotazník, který zjistí jaké máte dosavadní zkušenosti s investováním. Na základě Investičního dotazníku bude nabídnut rizikový profil Portu portfolia nebo Portu strategie.

Jaké má Portu poplatky?

Portu si účtuje jeden nízký poplatek ve výši 1 % ročně z peněz pod správou. Tento poplatek lze ještě snížit (o 20 % až 40 %) využitím Slevového programu.

Jaké slevy nabízí Portu?

V rámci slevového programu nabízí Portu slevu až 40 % na poplatku.

Existuje Portu mobilní aplikace?

Od října 2021 je možné stáhnout dlouho očekávanou mobilní aplikaci Portu. Aplikaci Portu je možné stáhnout na Google Play nebo App Store.

Jaká je minimální investice?

Minimální výše investice je 1 000 Kč.

Jaké jsou recenze Portu?

Recenze Portu od klientů jsou velmi pozitivní. Klientům se líbí nízký poplatek (1 %) a možnost jeho snížení pomocí slevového programu až o 40 %. Populární je též možnost založení dětského účtu na Portu.

Je investování na Portu bezpečné?

Společnosti WOOD & Company podléhá dohledu České národní banky a je držitelem široké licence k poskytování investičních a dalších finančních služeb. Všechny osobní údaje jsou chráněny v souladu se zákonem č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů a obecným nařízením o ochraně osobních údajů (GDPR).

Musí se platit daně při investování na Portu?

Ano, výnosy z Portu se musí danit podle českého práva jako ostatní příjmy z investování (15 %). Dividendy a jiné příjmy plynoucí z držby cenných papírů jsou již zdaněny u zdroje.

Co je automatická rebalance?

Automatická rebalance je návrat portfolia k původnímu rozložení jednotlivých tříd aktiv.

Co je měnové zajištění?

Měnové zajištění minimalizuje vliv výkyvů měnových kurzů na výnos investice.

Co je OpPORTUnity?

Jsou to specifické a zajímavé projekty k investování. Tyto investice jsou vhodné pro zkušenější investory, kterým se líbí představený projekt a chtějí do něj investovat na delší dobu.

Co je Portu Gallery?

Portu Gallery je unikátní služba, která nabízí možnost investovat do sběratelských předmětů.

Upozornění: Všechny informace na tomto webu jsou určeny pouze ke studijním účelům. Autoři tohoto článku nejsou finančními poradci, neposkytují finanční poradenství a uvedené informace nejsou investičním doporučením. Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích.

Některé odkazy na této stránce mohou být předmětem affiliate marketingu. Více informací naleznete zde.

Hodnocení:
[Celkem: 245 Průměr: 5]

Naposledy aktualizováno 07/04/2022 autorem Lenka Svobodová

18 Komentáře
Ukázat všechny Nejužitečnější Nejvyšší hodnocení Nejnižší hodnocení Přidat recenzi
  1. […] Naši recenzi investiční platformy Portu si můžete přečíst zde. […]

  2. Celkové hodnocení
    100

    Dobrý den,
    děkuji za obsáhlou recenzi. Dlouho jsem plánovala vyzkoušet investovat na Portu ale až letos jsem se konečně odhodlala 🙂 Určitě vyzkouším nějaké méně rizikové Portu portfolio.

    Jinak díky za poskytnutí referenčního kódu 🙂

    Pěkný den
    Marie

    Přínosné(3) Nepřínosné(0)You have already voted this
  3. Celkové hodnocení
    100

    Díky za info a referenční kód. Petr H.

    Přínosné(4) Nepřínosné(0)You have already voted this
  4. Celkové hodnocení
    100

    Dobrý den,
    děkuji za podrobnou recenzi Portu, plánuji tuto investiční platformu vyzkoušet. Líbí se mi, že nově zavedli slevový program na poplatku, určitě ho využiji.

    Díky za informace
    Jan

    Přínosné(2) Nepřínosné(0)You have already voted this
  5. Dobrý deň, je možné investovať na Portu keď som občan Slovenska?
    ďakujem

    Dominik

  6. Celkové hodnocení
    100

    Díky za velkou recenzi Portu. Kamarádi mají s Portu velmi dobré zkušenosti, taky plánuji že ho vyzkouším.

    Tomáš S.

    Přínosné(1) Nepřínosné(0)You have already voted this
  7. […] Platforma Portu funguje jako tzv. robo advisor (automatizovaný poskytovatel robotické správy financí). Jde o kombinaci algoritmické správy financí s tradiční formou osobního investičního poradenství zahrnující přítomnost lidských portfolio manažerů. Naši recenzi Portu naleznete zde. […]

  8. […] PORTU recenze – reálné zkušenosti s investováním […]

VÁŠ KOMENTÁŘ / RECENZE

Vaše hodnocení

Nezávislý rádce
Logo
Enable registration in settings - general
Shopping cart